Uppdaterad 2017-09-10

 

TeleNr. Kalmar Flygklubb

0480-15206

TeleNr. tornet ESMQ

0480-459062 eller 459063.

 

Landningsavgift ESMQ är

250:- ink 4tim Parkering.

däröver 15:-/ton och timme eller 150:-/ Dygn.

Ex.moms

 

Här hittar du Kalmar Flygklubb!

mer information här!

 

Viktigt meddelande från KSAK!

Viktig rekommendation till dem som flyger flygplan med Rotax-motorer. Slå av bränslepumpen efter start först när du nått planflykt och dragit ner varvtalet. Vid motorstörningar var beredd med bränslepumpen.

  1. Flyg inte om det uppträder motorstörningar vid markkörning innan start.
  2. Slå inte ifrån bränslepumpen förrän planflykt och nerdraget varv nåtts.
  3. Slå inte ifrån något innan motorstart efter stopp i luften utan följ nödchecklistan och slå till bränslepumpen.
  4. Återstart sker med startmotorn då Rotax alltid stannar helt med stoppad propeller vid motorstopp. Detta kräver givetvis att både huvudström och magnetomkopplare står i läge till. Om felet är att motorns bränslepump felat så går det inte att starta om inte den elektriska pumpen är till. Detta gäller flygplan där tankarna är placerade lägre än motorn. Oftast krävs också att gasreglaget ställs nära tomgång.
  5. Tänk på att det tar en stund innan motorn stannar efter det att elpumpen slagit ifrån vid fel på motorns bränslepump eftersom det finns bränsle i flottörhuset. Det har visat sig att föraren därför inte kopplar samman motorstörningen med frånslag av elpumpen. Vi har haft flera haverier efter motorstopp under senare år där det i efterhand visat sig att elpumpen varit frånslagen och där återstart hade kunna göras om den slagits till. I något fall har motorstoppet inträffat strax efter det att bränslepumpen slagits ifrån men sedan ändå inte slagits till igen.
  6. Följ rätt och inövad rutin! I en stressituation tänker man inte logiskt.

Det har säkert hänt ett antal gånger att det har skett tryckfall eller till och med motorstörningar när bränslepumpen slagits ifrån men det har inte sänts någon störningsrapport. Synd! Då hade problemet kanske uppmärksammats. För att få fabrikanten att reagera så vill vi ha in störningsrapporter i efterhand. Ingen kommer att anklaga dig för att den kommer sent.

Välkommen till Kalmar flygklubb » Nyheter » Viktigt meddelande från KSAK!

Nyheter

Distanskurs PPL/LAPL

Nu kan vi erbjuda distanskurs för PPL och LAPL teori. Kräver endast deltagande vid 8 tillfällen varav hälften är för skolprov och resten läser du själv på distans med hjälp av websida med all kursmaterial.

Anmälan till skolchef Christer Siverud Email christer@sivek.se

LAPL certifikat

Kalmar FK är bland de första i Sverige som kan erbjuda det nya förenklade flygcertifikatet LAPL. Förutom teorin så krävs bara 30 flygtimmar för att bli pilot nu vilket gör att certifikatet blir 30% billigare och snabbare. Har du redan LAPL(S) med TMG får du LAPL(A) på 3-5 timmar. Första eleven blev klar i början april.

Nya Radio frekvenser!

ESMO Oskarshamn 123.35 MHz PPR!!!

ESSW Västervik 123.250Mhz

ESSF Hultsfred 123.050MHz

Se alla nyheter »

Webbutveckling: Novitell AB
Powered By eZ Publish